Pimp Your Home

Pimp Your Home

Kerti aprónép

2015. április 20. - Harisnyás Pimpy

Hegyes a sapkája, széles a mosolya, a régi időkben sok helyen felbukkant, de aztán giccsesnek kiáltották ki, és ciki lett, de vannak lelkes rajongói, sőt, felszabadítói is, ki az?

lampas_torpe.jpgKép: Pinterest

A ház körüli törpék körüli mesék jócskán a középkorba nyúlnak vissza. Úgy tartották, hogy a törpék a ház népét védik éjszakánként, aztán reggelre kővé válnak. A XIX. században, a mai Németország területéről indult el a kerti törpék hada, benépesítette egész nyugat-Európát. Számtalan kedves és vicces formában készül, élénk színű ruházat és kedves arckifejezés jellemzi őket.
A mai kerti törpék készülhetnek műkőből, szintetikus anyagból, égetett kerámiából. De láttam már olyat is, ami cementes betonöntvény volt (ketten kellettek a megmozdításhoz is). Van, amit anyagában színeznek, másokat kézzel festenek.

locsolo_torpe.jpgKép: Indulgy

A kerti törpét nem csak azért kell ápolni, mert a legenda szerint szerencsét hoznak, hanem azért is, mert az ápolással hosszú időre meg tudod őrizni szép állapotban. Előfordulhat, hogy felújításra szorul, főleg a festettek. A festék itt-ott lepereg, megfakul, felrepedezik? Nem kell szakember, te is kipofozhatod egyszerűen. Csak arra kell ügyelni, hogy ne esős és/vagy szeles időben csináld, és akkor szép és tartós lesz az eredmény.

 kopott_torpe.jpgKép: Pinterest

Először is át kell csiszolni a felületét, ehhez talán a kézi csiszolópárna a legjobb, amit különböző szemcsesűrűségekben tudsz megvenni barkácsáruházban. (Minél magasabb a szemcsesűrűséget jelző szám, annál finomabb a csiszolófelület, ha alacsony a szám, akkor durva csiszolással erősebb hatást érsz el.) Csiszolás után portalanítanod kell a felületet, ez száraz ronggyal történő áttörlést jelent. Ha vannak szűkebb zugos részek (például a törpe ruhájának ránca, ujjak közötti hézagok, stb.), akkor egy száraz, puha szőrű ecsetet is használj a portalanításhoz!

hintas_torpe.jpgKép: Pinterest

A festésnél érdemes színenként haladni: az azonos színű részeket egyszerre fesd, tarts egy kis szünetet, hogy picit megszilárduljon a festett területek széle, így nem folyik össze a következő színnel, amit mellé festesz. A nagyobb felületeket nagyobb (akár 20-30 mm széles), a kisebbeket kisebb (1-10-es méretű „iskolai”) ecsetekkel festeni. Ha valahol megfolyik, tiszta, száraz ronggyal törölj gyorsan!

sakk_torpek.jpgKép: Pinterest

Csak olyan festéket válassz, ami kültéri használatra is alkalmas. Kerámia, porcelán esetén zománcfesték lehet jó (én a vizes bázisúakat preferálom, mert gyorsan szárad és könnyebb a szerszámok tisztítása is), műkő és beton alapanyagra érdemes megnézni még a kültéri betonfestékeket is. Ezeket homlokzati festékek között találod. Mivel ezek nagyobb kiszerelésben elérhetőek, érdemes inkább fehéret venni, és színező tintákkal saját kézzel kikeverni a színeket.

fatorpek.jpgKép: Pinterest

A festés után még érdemes legalább egy napig száraz, fedett helyen tárolni, hogy a festék teljesen megszáradhasson. Utána visszateheted a helyére, vagy kereshetsz másikat neki a kertben. Ha még új törpetulajdonos vagy, gondosan válaszd ki a törpe állomáshelyét. Olyan helyre tedd, ahol nagyobb eső vagy hóolvadás esetén sincs nagy pocsolya a kertben, és nincs útban játék, közlekedés, kertészkedés közben sem. Vigyázni kell rá, hogy vigyázhasson a kertre  :)

A bejegyzés trackback címe:

https://pimpyourhome.blog.hu/api/trackback/id/tr417383294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása