Pimp Your Home

Pimp Your Home

Előszoba pimpelés - csináld magad!

2015. december 14. - Harisnyás Pimpy

Vannak olyan helyiségek a lakásban, amelyekkel nem nagyon lehet sok mindent kezdeni, ha egyedivé akarod tenni. Persze tele lehet pakolni különleges tárgyakkal, de mihez kezdhetsz, ha nem olyan tágas, hogy ilyesmik elférjenek?

eszkozok.JPG

Panellakás, ismeritek. Minden szabvány, minden lapos, minden egyforma. Az enyém is ilyen. Kilenc éve lakunk már itt, az egyetlen egyedi forma benne egy, még az előző tulajdonos által készített boltív az előszoba-folyosó végénél. Tőle származik a nyomott téglamintás tapéta is, mikor anno beköltöztünk, csak lefestettük fehérre. Ennél többet nem tudtam tenni az előszobával, és évekig eléggé semmilyennek éreztem. Aztán jött az ötlet: adjunk valami színt ennek a helynek, költözzön be az élet, legyen egy kis spiritusz!

eloszoba_elotte.JPG

Jött az ötletelés, milyen szín lenne jó? Saját ablaka nincs a helyiségnek, a szobák üvegezett ajtóin át jön egy kis fény csak be, így túl sötét színt nem választhattunk. A beépített szekrény fehér, a bejárati ajtó és egy bambusz roló barna. Hamar kiderült, hogy nem igazán tudunk dűlőre jutni a színt illetően, és nem is igazán érezzük azt, hogy egy egyszínű fal megoldja az unalmasság problémáját.
Úgyhogy úgy döntöttem, bátor leszek: becsíkozom a falat! A vízszintes sávok dinamikussá, a vidám színek élővé teszik a falfelületet, és megoldják a csupaszság unalmát is.

szin_terv.jpg

Tudom, ez most vicces lesz, de a legjobb módszer egy fal csíkozásának tervezéséhez az, ha kinyittok egy Excel-táblázatot, és játszotok a színekkel, sormagasságokkal. Ha megvan a tökéletes kombináció, lehet munkához látni!

eloszoba_teglaminta.JPG

Én is így csináltam. Életet akartam az előszobába, ezért a sárga, narancs és piros színeket terveztem kombinálni. De mivel a falak kilenc évvel ezelőtt lettek festve, először a fehér festékkel kellett dolgozni. Szombaton mindent szép fehérre festettem (vannak jó kis pár óra alatt száradó beltéri diszperziós falfestékek, egy ilyet választottam), vasárnap pedig jöhetett a legizgalmasabb rész!

maszkolva_1.JPG

A különböző színekre festendő területeket maszkolószalaggal  érdemes határolni. A szalagok felragasztása időigényesebb, mint a sávok megfestése maga, de muszáj rászánni az időt, mert ez a kulcsa annak, hogy a párhuzamosok rendben legyenek. Én a padlótól felfelé haladva mértem ki a távolságokat, a munkát külön nehezítette, hogy a festendő falszakaszon két ajtó törte meg a fal síkját. Ez is olyan, mint az asztalosság „kétszer mérj, egyszer vágj” szabálya, azaz nagyon ki kell mérni a szalagok helyét, és kifejezetten jól jön egy családtag, aki ránéz, hogy tényleg jól ragasztottad-e fel mindet.

maszkolva_2.JPG

A színekre két verzió lehetséges: színezőpasztával, színezőtintával lehet fehér diszperziós falfestéket színezni, de ezeket önmagukba is lehet használni. 

sarga_festek.JPG

A sárga és a narancs színt az első, a pirosat a második módszerrel csináltam. Fontos tudni, hogy piros színezőpaszta fehér festékbe keverve bizony rózsaszínt eredményez.

narancs_festek.JPG

A több színű sávozást úgy a legegyszerűbb ütemezni, hogy színenként haladj. Mondjuk a világostól a sötétig.

sarga_festes.JPG

Én először a sárgát, majd a narancsot, végül a pirosat kentem.

narancs_festes.JPG

Utána már csak a várakozás maradt. A maszkolószalagnak van egy olyan tulajdonsága, hogy 12-24 órán belül legyőzi a gravitáció: bármennyire is erősen simítottad a falra, elkezd magától leválni.

festve_1.JPG

Ha ráérsz, és van türelmed kivárni, hagyd, míg megindul lefelé magától. Ha nincs, festékszáradástól függően pár óra múlva óvatosan elkezdheted leszedni.

festve_2.JPG

Ha valahol a festék a szalag alá csúszik, semmi pánik, száradás után ecsettel korrigálható könnyedén.

Ím a végeredmény: 

eloszoba_kesz.JPG

Egy hétvége alatt kényelmesen kivitelezhető, különösebb kézügyességet és kreativitást nem igénylő módszer bármilyen helység falának egyedivé tételére. Próbáljátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://pimpyourhome.blog.hu/api/trackback/id/tr418172680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2015.12.15. 11:53:42

Ez borzalmas lett. Feheren sokkal szebb volt. Sorry.

Harisnyás Pimpy 2015.12.15. 11:57:19

@London2009: Nekünk tetszik, és mindenki másnak, aki eddig látta :) Vannak, akik hasonlót terveznek. Fehéren unalmas volt. :)

London2009 2015.12.15. 12:12:37

Az a lenyeg, hogy nektek tetszik. Nekem ettol valik egy panel lakas meg rosszabba. Amikor elkezdik osszevissza festegetni. Akkor mar inkabb maradjon minden feher… Ez majdnem olyan rossz, mint a vizeses tapeta a falon…

egyinges 2015.12.15. 13:22:08

Azt hittem, hogy a legelső kép, ahol minden fehér, az a kész állapotot mutatja be. Egész jól nézett ki, de ha nektek tetszik csíkosan, hát használjátok egészséggel a lakást.

zsírvezér 2015.12.15. 13:26:19

Az ilyen volt/ilyen lett képek is manipulatívak. Az első sötétben készült vakuval tàn még alul is van exponàlva, az elkészült képből meg szinte "kiömlik" a fény. Erősen túlexponàlt. Ráadásul tovàbb fokozza a kincstáry "happységet" az ajtóba középre akasztott ikeàs zöld bizbasz, és csetresz tartó.
Persze akinek pont ilyen, annak csak ajànlani tudom.

Harisnyás Pimpy 2015.12.15. 13:30:59

@zsírvezér: Az előtte kép egy esős délutánon készült, az utána meg egy világosabb pillanatban. Telefonnal fotóztam, így sikerült :) Az ikeás biszbasz 9 éve ott lóg, de nem az ajtó közepén, hanem a szélén - merthogy az ott a gyerekszoba. :)

Zsuzsi25 2015.12.15. 18:27:21

@Harisnyás Pimpy: Hat. Nekem sem tetszik. De azt nem mondanam, hogy "borzalmas" .
Nagyon is otletes, igenyes munka csak nekem "sok" neha a kevesebb tobb.
Eloszor azt hittem a feher a kesz. :) :D

nemespenész 2015.12.16. 06:53:23

Nekem tetszik! Szerintem ötletes és tényleg feldobja az előszobát. Mondjuk én az ajtókereteket is lefesteném (mondjuk sárgára), de így is pöpec :)

goodjohnwin 2015.12.16. 10:00:00

A kora-2000-es évek összes brit lakberendező műsorában így festették a falakat, de azt hittem, ez a trend a feledés jótékony homályába borult.
süti beállítások módosítása