Pimp Your Home

Pimp Your Home

Térelválasztás sokféleképpen

2015. július 15. - Harisnyás Pimpy

Sokakkal előfordult már, hogy elkezdték kinőni a lakást, de nem volt még lehetőség nagyobb ingatlanba költözésre. Ennek általában két oka lehet: az egyik, hogy túl sok holmi halmozódik fel, a másik pedig az, mikor a helyiségek betöltendő funkciói bővülnek, és már nincs annyi helyiség, amennyi különböző területre szükség van. Ez utóbbi helyzet megoldására mutatok ma néhány példát.
lapfuggonyos_elvalaszto.jpgKép: Designerscall.com

Ha már tudod, hogy milyen funkciók között kell megosztani a teret, a következőket gondold át:

1. Mekkora a megosztandó terület? Mekkora helyre van szükség az egyik és a másik funkció bútorzatának?
A legkisebb helyiséget is ketté lehet osztani, ha okosan csinálod. Minél kisebb, annál érdemesebb a szellősebb vagy nem teljes elválasztásokban gondolkodni. Erre alkalmasak az átlátszó térelválasztó elemek, vagy a térben elhelyezett, embermagasságnál alacsonyabb bútordarabok, elemek alkalmazása (pl könyvespolc, komód, alacsony gipszkarton fal).
felpolcos_elvalaszto.jpegKép: HGTV.com

2. Milyenek a fényviszonyok? Mennyi természetes fény jutna a két részre? Kell-e egyáltalán mindkettőhöz természetes fény? A mesterséges fényeket hogyan szeretnéd/tudod megosztani? Meg kell-e osztani egyáltalán?
Egy hálószoba-fél vagy egy kis kuckó esetén előfordulhat, hogy nincs erre akkora szükség.
fuggony_halofulke.jpgKép: Your Dream Home

Ha egy kézműves vagy hobbikuckót szeretnél olyan tevékenységhez, amihez egyébként is közeli lámpafény ideális, azt érdemes az ablaktól távolabbi szobarészbe tervezni. Ha otthoni irodát rendezel be, az asztalt úgy helyezd el, hogy az ablakon besütő nap se a monitort/kijelzőt, se az asztalnál ülő személyt ne zavarja a munkában.
polcos_oszlopos_elvalaszto.JPGKép: Delorme Designs

3. Mennyire szeretnéd elszeparálni a kettőt egymástól? Külön „bejáratot” vagy átmenős megközelítést szeretnél?
Kevés esetben van lehetőség faláttöréssel egy újabb ajtó kialakítására, de bútorokkal, lapfüggönnyel, gipszkartonnal, tolóajtóval akár teljesen el is szeparálhatod a két részt egymástól. (De persze ne építs labirintust egy 3x5 méteres szobában!)
falpanel_kepekkel.jpgKép: Remodelista.com
 
Ezt inkább olyan akkor érdemes választani, ha a két új rész elég nagy ahhoz, hogy belépve ne egy egérlyukban érezd magad. Lehet akár 2 x 2 méteres is, ha nem zsúfolod tele bútorokkal. Arra azonban ügyelj, hogy vészhelyzet esetén akadálymentes legyen a mozgás lehetősége!
ikea_polcos_elvalaszto.jpgKép: The Every Girl

4. Eltakarni is akarsz, vagy csak szimbolikusan elválasztani?
Ha például egy nappali-hálószoba felosztásról van szó, gondold végig: minden reggel beágyazol, vagy inkább bombariadóhoz hasonlít az, ahogy felkelsz és elindulsz otthonról? Van-e olyan, hogy váratlanul, bejelentés nélkül toppan be egy látogató?
Ha van mit eltakarni, akkor takard el! Ha a tér nagyságát vagy a természetes fény mennyiségét félted, alkalmazz olyan takarást, ami nem a mennyezetig ér, csak maximum szemmagasságig. Ha egy paravánra kicsi kerekeket szerelsz, az elválasztó bármikor félrehúzható.
gurulos_paravan.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Szimbolikus elválasztásra rá tudsz segíteni azzal, ha a falfelületeket másképp fested/tapétázod. Nem feltétlenül kell erős kontrasztra gondolni: semleges színű elválasztó esetén egy bizonyos szín két eltérő árnyalatát festheted a falra, a két szín határán (ha a stílus engedi) akár egy díszlécet is ragaszthatsz függőlegesen a falra, így hangsúlyosabbá téve az elválasztást. De olyat is lehet, hogy az egyik részt egy adott színre fested, a másik részre pedig azonos színvilágú, de mintás tapétát ragasztasz. Mind a fal, mind a térelválasztó elem színének megválasztásakor vedd figyelembe az elválasztással megváltozó fényviszonyokat is! Fordítva is dönthetsz: lehet a fal színe kevésbé erős, és az elválasztó színe karakteres, a szoba hangulatát befolyásoló színű.
toloajtos_halofulke.jpgKép: Interior Designer 55

5. A stílus, a stílus! Olyan térelválasztó elemet válassz, ami mindkét rész berendezéseihez passzol, különben az egész szobában az lesz a legharsányabb dolog, és a szépen elrendezett bútorzat teljesen a háttérbe szorul. Kevés közegben mutat jól pl a hagyományos függöny, de egy tinilány szobájában, olvasósarokban, gardróbban még jó lehet.
atlatszo_elvalaszto.jpegKép: HGTV.com

Ha további képeket nézegetnél, ötleteket gyűjtögetnél a témában, a Pinteresten a „space divider” kifejezést kombinálhatod szobatípusokkal, vagy kattints IDE.

A bejegyzés trackback címe:

https://pimpyourhome.blog.hu/api/trackback/id/tr57629982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.16. 06:53:55

Borzalamas, a függönyös az leginkább egy kórházi szobára hajaz. szerintem a leg feleslegesebb dolog a világon. Az egy tér az egy tér, nem lehet megosztani, legfeljebb szinbolikusan elválasztva a funkciókat, ez lehet egy szőnyeg, vagy térbe fordított kanapé.
A negyedik kép nem térelválasztó, az gyakorlatilag egy fal.

Harisnyás Pimpy 2015.07.16. 07:20:42

@irdesmond: Meg lehet osztani a tereket, hiszen attól otthon az otthon, hogy az ember úgy alakítja magának, ahogy neki kényelmes. Nincs baj azzal, ha szerinted nem jó ötlet a térelválasztás, de ez a poszt arról szól, hogy HA valaki ezt a módot látja szükségesnek, akkor milyen lehetőségek vannak. :)
A negyedik képen látható kialakítás nem fal, hanem térelválasztó. Ha megnézed a képet alaposabban, alul és felül is szerelvénnyel kapcsolódik az épülethez: alul a padlóburkolat folyamatos, felül a légtér a másik helyiségrésszel közös. A térelválasztás megvalósul, a megosztott terek funkciói: nappali és közlekedő. :)
süti beállítások módosítása