Pimp Your Home

Pimp Your Home

Színek, fények a helyiségben

2015. április 14. - Harisnyás Pimpy

Az otthon hangulatának egyik jellemző befolyásolója a színvilága, ezért nem árt, ha több szempontot is figyelembe veszel, ha változtatni vagy teljesen felújítani akarsz. Az épület tulajdonságai adottak, és a falfelületek, padlóburkolatok, a megtartani vagy épp újonnan elhelyezni kívánt bútordarabok szintén befolyásolhatják a végeredményt. 

feher-kek_nappali_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Egy helyiség több okból is lehet sötét. Lehet kicsi az ablak, vagy ha a méretével nincs is gond, de mondjuk északra, északkeletre néz. Vagy jó a mérete is, nem néz "rossz" égtáj felé sem, de valami árnyékol: ez lehet egy nagyobb fa az ablak előtt, vagy egy másik olyan épület, amely nem vagy csak a nappal egy rövid szakaszában enged be elegendő fényt az ablakon.

vilagos_fuggony_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Már azzal befolyásolhatod a szoba világosságát (és hangulatát), hogy milyen függönyt választasz az ablakra. És a függönnyel kapcsolatban is nagyjából az érvényes, ami a fal színnének megválasztásával. Ha világosítani szeretnél, akkor értelemszerűen nem érdemes sötét színekben gondolkodni, mert világosat kell használnod.

vilagos_nappali_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Nem feltétlenül jelenti ez azt, hogy fehérnek kell lennie mindennek: választhatod bármilyen világos színt, annak is inkább a pasztell árnyalatát. Krém, ekrü, tojáshéj, világos szürke, halvány zöldek, kékek, lilák is jók lehetnek. Faburkolat esetén világosabb lazúrt, pácot válassz, vagy csak lakkozd a natúr felületet.

vilagos_hsz_fal_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Ha sötétebb, karakteresebb színeket részesítesz előnyben, akkor persze lehet világosítani máshogyan. Lámpákkal tudsz fényt teremteni, de tartsd szem előtt, hogy egyrészt az nem azonos a természetes fénnyel, másrészt nem lehet egy helyiségbe túl sok lámpát tenni, mert akkor vagy a falon vagy a kisbútorokon nem férsz majd a lámpáktól. 

vilagos_ebedlo_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Ha a helyiség fényviszonyai megfelelnek az elvárásaidnak, akkor a színválasztás tulajdonképpen csak a hangulat megteremtését szolgálja, és bármilyen szín közepes erősségű árnyalatát választhatod a falra, bútorokra.

Előfordulhat, hogy inkább egy kicsit sötétíteni szeretnél, például egy déli fekvésű és/vagy nagy ablakos szoba esetén, különösen, ha "kuckós" hatást szeretnél elérni (pl. hálószobában), vagy a meglévő bútorok jellemzően világosak, és szeretnél erősebb kontrasztot. Ilyenkor a sötét színekkel tudod mérsékelni a világosságot.

baba_haloszoba1.jpgKép: Pinterest - Interiorcanvas

A falakra, a függönynek és a textíliáknak is érdemes ilyenkor telt, karakteres színeket választani. Bordó, lila, mély kék és zöld árnyalatok, csokoládé, antracitszürke is lehet a helyiség meghatározó színe. Ha van nagyobb fafelület, lambéria, akkor nyugodtan válasz sötétebb lazúr vagy pácot (nem muszáj barnát: lehet vörös, kék vagy zöld is, ha illik a többi színhez).

sotet_hsz_fal_1.jpgKép: Apartmenttherapy.com

Akár világosítás, akár sötétítés a cél, a hatás erőssége azon is múlik, hogy a helyiség egészében vagy csak egy részén alkalmazod a színek általi befolyásolást. Lehet például az összes falat ugyanolyanra festeni, vagy csak egyiket-másikat, megtámogatva azzal, hogy a bútorok, textíliák színét is hozzá igazítod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pimpyourhome.blog.hu/api/trackback/id/tr877367614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása